Dans Vêret
Dans Vêret går nye veier for å gi barn i alderen 8 - 10 år mulighet til å uttrykke egne erfaringer og holdninger. Barna får møte en danser og en musiker, og skal bruke både tanke og kropp til å forstå hvordan været blir til.
Et dramaopplegg der barn og unge deltar med hele seg feste seg sterkere i minnet enn undervisning uten samspill mellom faglig og kunsterisk formidling.
Lese, danse, lære
Boken Når det regnar i Afrika (Samlaget, 2015), skrevet av Erna Osland og illustrert av Per Ragnar Møkleby, er den faglige ressursen i opplegget. Det går to tråder gjennom boken; en faktatråd og en fiksjonstråd:
- I faktatråden er det delen om været, som i tur og orden forteller om regn, skyer, vind, sol og klimaendringer, som har størst plass. Delen om klimaendringene er minst i omfang, men får det siste ordet.
- Fiksjonstråden er historien om gutten Styrk. Faren til Styrk er i Afrika og skal hjelpe mormoren med å bygge vannanlegg, men kommer seg ikke hjem fordi monsunregnet ikke dukker opp når det skal. Hjemme hos Styrk derimot, regner det alt for mye.
Mange barn opplever rasende regnvær, mens andre går og venter på regn. Det blir slått fast at kunnskapen om vær og klima viser oss hva som bør gjøres. Det er saklig og konkret, og tar barns evne til å forstå innviklede prosesser på alvor.
I tillegg til boken, har prosjektet musikk og lydbilde som skal være med å tydeliggjøre og engasjere.
Dans Vêret
inviterer barna til å eksperimentere med været på en visuell og poetisk måte, samtidig som den litterære kunnskapen er en viktig del av prosjektet. I møte med kunstnere får barna utforske gjennom dansen, musikken og samtalen.
Dans Vêret tilbyr:
- Undervisningsopplegg
- Workshop/arbeidsverksted
- Forestilling/visning
- Lydfil, koreografi og sangtekst til sangen "TIKK TAKK"
Gå til Bestillingsskjema "Dans Vêret"
Dans Vêret reiser også på turné i regi av DKS og er da delt inn i tre deler:
- Et undervisningsopplegg som kan tas i bruk av lærere i for-/etterkant av prosjektet.
- Møte med elevene, hvor danser og musiker har et verksted rundt temaet. Det vil bli tatt utgangspunkt i de tankene og ideene som deltagerne har om dans, bevegelse og lyd i forbindelse med boken. Elvene øver inn felles sang med bevegelse.
- Framvisning med danser og musiker. Elevene vil kjenne igjen bevegelse som de selv har jobbet med på verkstedet og viser til slutt koreografien til låten Tikk Takk.
Praktisk informasjon
Det er viktig at skolen tar hensyn til de rammene som kan være med på å muliggjøre eller avgrense opplegget. Hvilket rom kan dere bruke? Har dere tid? Hvilke lærere kan være med å hjelpe til?
- Målgruppe: 3. - 4. trinn / ca. 8 - 10 år
- Programlengde: 45 minutter verksted per gruppe (gjerne to grupper) + 45 minutter felles framvisning.
- Antall elever: Max 25 per gruppe på verksted. Ellers kommer det an på rommet.
- Arena/rom: Et rom med plass til dans. Verkstedet kan være i klasserommet, men gjerne gymsal under framvisningen av prosjektet. "Scenen" bør være 8x8 meter.
NB: DKS-turnéen med "Dans Vêret" har hittil vært et tilbud via DKS Sogn & Fjordane, men vi håper å kunne tilby kunstprogrammet via DKS Hordaland / DKS Bergen ved en senere anledning.