Programserien Scenefolk.

Høsten 2024
(Tidligere «LilleLørdag»)

Programserien SceneFolk

Programserien SceneFolk* er en digital møteplass på Zoom. Her er du som er amatør eller profesjonell, invitert til en time med kreativt og faglig påfyll av forskjellig slag.

Du er velkommen hver onsdag, enten til SceneFolk LUNSJ kl. 11.30 eller SceneFolk KVELD kl. 19.00.

  • Drop-in, ingen påmelding!
  • Gratis å delta!

I høst gir mange av temaene inspirasjon til de som driver med teater eller revy med barn og unge.

Hvert arrangement annonseres i tillegg på Facebook, følg med!

Programserien er et samarbeid mellom Drama- og teaterpedagogene, HATS, Frilynt, Vestlandske Teatersenter, Spelhandboka, Buskerud Teater, Norsk Revy og Teater i Fjellregionen.

*Programserien SceneFolk er tidligere Lillelørdag som har skiftet navn. Samme gode innhold, samarbeidspartnere og fortsatt digitalt.

Programserien SceneFolk HØST/VINTER 2024:


4. september: Teaterundervisning i Kulturskolen – Hva er kvalitet?

Hva er kvalitet i teaterundervisningen? Hvilke forventninger har elever og foreldre? Rammer, utfordringer og idéer for kvalitetsutvikling.

Panelsamtale med teaterlærerne Maria Leite Olsen (Bergen kulturskole), Anett O. Skansen (Øygarden kulturskule) og Anine Skou (seksjonsleder teater, Oslo kulturskole).

11. september: Improteater med barn – JA – det gjør vi!

Å gjøre improteater med barn kan være både givende og utfordrende. Improvisasjon og lek er en av de viktigste egenskapene man kan øve på hvis man skal jobbe med skuespill, både for å utforske karakterer men også for å bli en god medskuespiller. Det er både gøy, kreativt og det hjelper oss til å tørre å gjøre feil. Dette passer for deg som leder en barneteatergruppe, og som ønsker inspirasjon til å lede barna inn i improteater-universet, og for alle som er interessert i å lære mer om impro og barn. Få gode tips til improøvelser og praktisk gjennomføring.

Jan Ivar Bårtvedt (34)  har bachelorgrad i teatervitenskap fra NTNU, jobber for tiden som skuespiller med base i Bodø. Han har tidligere vært teaterinstruktør for barn og unge både gjennom HATS, Kulturuka FRUKT og Kirkens Bymisjon Nordland. Siden 2020 har han vært en del av Salten Friteater hvor han blant annet har vært med på å etablere improteatergruppen Hjerneteppe som de siste årene har hatt faste forestillinger på Stormen Konserthus, i tillegg til å ha spilt på flere festivaler som Vinterlysfestivalen, Musikkfestuka og Blåfrostfestivalen. Med Hjerneteppe har han holdt flere improteaterkurs for både barn og voksne som har blitt mottatt med stor glede.

18. september: Grunnsminke – Teater

Instruktør: Elisabeth Mainy/MainyFX. Kurset vil holde fokus på å lære hvordan man utnytter lys og skygge for å skape form og uttrykk med sminke på teaterscenen. 

ANBEFALT KIT (du kan sminke deg selv eller en venn mens kurset foregår med dette anbefalte kit’et): 

  • Sminkekoster (2 foundation koster/svamper, en stor og en liten blende-kost, en tynn pensel, en pudderkost, en øyenskyggekost, en flat liten pensel.) 
  • Hvit og sort kremsminke (kryolan tvstick feks.)
  • Translusent pudder
  • Sort øyenskygge 
  • (liten sprayflaske med utstyrsdesinfeksjon 95%) 
  • Kleenex
  • Sminkefjerner / våtservietter

25. september: Frilanslivet og amatørteaterfeltet

– en prat om jobbmuligheter for profesjonelle scenekunstnere i amatørteatermiljøet

Med: skuespiller og regissør Herman Bernhoft

2. oktober: Barn og unge i spel

Sissel Herrmann, manusforfatter og regissør, snakker om arbeid med barn og unge i spel, om trygghet og engasjement.

9. oktober: From Brussel to Bortistu

– En kulturutveksling mellom Teater i Fjellregionen og English Youth Theatre

Sommeren 2023 og 2024 gjennomførte Teater i Fjellregionen og English Youth Theatre en kulturutveksling for ungdom fra Tynset og Brussel med teater som felles referanse. Hele prosjektet ble finansiert av Erasmus+. Vi vil snakke om erfaringer fra arbeidet med dette prosjektet. Det vil si mulighetene hos gjennom Erasmus+, planlegging, gjennomføring osv. 

16. oktober: Musikklek med barn

Med: Jeanette Solbakken

I denne miniforelesningen om musikk får du innspill til øvelser og fokusområder i møte med barn i alderen 5-10 år. Tema som tas opp er musikklek, samspill, barns spontansang og musikalsk narrativ.

23. oktober: Hvordan rekruttere og jobbe med barn og unge i revylag

Med: Kent Are Amundsen 

30. oktober: Å lage manus for/med barne- og ungdomsteatergrupper

Dramatiker, dramaturg og regissør Toril Solvang-Kayiambakis gir tips og gode råd om:
– Manus som skrives av teaterlæreren/instruktøren
– Egenskapt/devised forestilling. Manus som skapes av teatergruppa i fellesskap, og ferdigstilles av teaterlæreren/instruktøren

6. november: Karaktersminke – Teater vs Film

Instruktør: Elisabeth Mainy/MainyFX. Kurset handler om å skape karakterer ved hjelp av sminke. Du vil lære hvordan film og teater skaper samme karakter på helt forskjellig fremgangsmåte.   

ANBEFALT KIT (du kan sminke deg selv eller en venn mens kurset foregår med dette anbefalte kit’et): 

  • Sminkekoster (foundation kost/svamp, en stor og en liten blende-kost, en tynn pensel, en pudderkost, 3 øyenskyggekoster, en flat liten pensel, en vinklet brynskost, rougekost.)
  • Foundation
  • Translusent pudder
  • Rouge
  • Eyeliner
  • Maskara
  • Øyenskygger: brun, sort, hvit, burgunder/lilla, rød, blå, gul. 
  • (liten sprayflaske med utstyrsdesinfeksjon 95%) 
  • Kleenex
  • Sminkefjerner / våtservietter

13. november: Den gode pitchen

I denne uformelle samtalen vil du få tips og råd om hvordan du kan formulere en god pitch eller prosjektbeskrivelse. Dette nett-foredraget kan hjelpe deg som har en idé, men som ikke er helt sikker på hvordan du best kan formidle den for å få frem det du ønsker. Samtalen ledes av Herman Bernhoft, daglig leder i Buskerud Teater og skuespiller og regissør fra både teaterinstitusjonene og det frie feltet.

20. november: Tips og triks for deg som driver med skolerevy

Med: Martin Næss – instruktør, tekstforfatter og revyskuespiller. Martin har blant annet instruert Ullernrevyen og spilt finaleforestilling under NM i revy på Høylandet.

27. november: Lørdagsteateret for de minste

Med: Jeanette Magnussen Kjær

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan introdusere de minste til teaterscenen på en morsom måte? Slik at barna kan føle seg trygge, nysgjerrige og kreative. Skape et rom der ingenting er feil, og alle får bidra – hvis de vil. På Lørdagsteateret utforsker barn helt ned i 3-årsalderen hva teater er. Vi danser, synger, forteller historier og utvikler artige karakterer. Med utgangspunkt i kursets tematikk lager vi til slutt en liten forestilling som vi viser frem som en avslutning på kurset. Lørdagsteateret går over 6 lørdager i regi av Vestlandske Teatersenter, og har gjennom en årrekke vært et av VTs aller mest populære kurstilbud.

Jeanette Magnussen Kjær jobber som kunstnerisk konsulent ved Vestlandske Teatersenter på Cornerteateret i Bergen. Hun etablerte Lørdagsteateret i 2014. Dette med et brennende ønske om at teaterhuset også skulle gi rom for utfoldelse for de aller yngste barna, som kanskje ikke har så mange kreative tilbud ellers.

Foto: SceneFolk.no