Programserien Scenefolk.

Våren 2025

Faglig påfyll helt gratis

Du er invitert til vinterens sesong av programserien SceneFolk. Det er drop-in prinsipp og helt gratis.

Alle arrangementene er på zoom og du logger inn med denne lenken.

For en smidig pålogging kan det være lurt å laste ned siste versjon av Zoom, og du må registrere din e-post når du logger inn. Zoom åpnes 10 minutter før start.

Hvert arrangement annonseres i tillegg på Facebook, følg med!

Programserien Scenefolk er et samarbeid mellom Drama- og teaterpedagogene, HATS, Frilynt, Vestlandske Teatersenter, Spelhandboka, Buskerud Teater, Norsk Revy og Teater i Fjellregionen.

8. januar kl. 11.30: Hvorfor skal det frivillige scenekunstfeltet telles?

Arbeider du med det frivillige kulturlivet? Da er du sikker interessert i hvordan Regjeringens «Rom for deltakelse- regjeringens kulturfrivillighetsstrategi» følges opp.

I dette formiddagsseminaret vil Sjur Færøving fra avdeling for kulturanalyse i Kulturdirektoratet informere om oppdraget fra Kulturdepartementet med å kartlegge det sceniske amatørfeltet. Med seg har han Peder Stampe fra Rambøll som står for praktisk gjennomføringen av kartlegging.

15. januar kl. 11.30: Den viktige kontrakten

I dette minikurset vil det være presentert noen maler for kontrakter som anbefales å brukes når profesjonelle og frivillige aktører/ungdom samarbeider. Du vil også få noen tips om forhold som som er lurt å ha på plass når du som frilans skal arbeider med frivillige aktører og ungdom.

Kursholder er Andras Bredmose som er  jurist i Skuespillerforbundet og Irene Nordhaug Hansen som er daglig leder i HATS. 

15. januar kl. 19.00: Frifond- verdens enkleste støtteordning

Fra 1. januar 2025 blir Frifond Teater integrert i Frifond barn og unge. Dette innebærer at teatergrupper og studentforeninger som tidligere søkte støtte gjennom Frifond Teater, heretter skal søke via Frifond barn og unge. Målet med denne endringen er å forenkle søknadsprosessen og gi flere muligheter for frivillige prosjekter som involverer barn og unge.

Du møter en ansatt fra LNU, og du får god mulighet til å stille spørsmål om ditt prosjekt.

22. januar kl. 19.00: Produsentens rolle

Som produsent har du et overordnet ansvar for å holde oversikt over prosjektet, men det er viktig å delegere oppgaver til andre for å sikre en effektiv og vellykket gjennomføring. I dette minikurset får du tilgang til verktøy som hjelper deg med å analysere både din egen og teamets kapasitet, ferdigheter og tilgjengelighet. Kurset gir deg konkrete metoder for å skape balanse i arbeidsbelastningen og sikre at alle bidrar på best mulig måte i henhold til sine evner og tid.

Kursholder Andrea Vik er utdannet skuespiller, og arbeider som  frilans scenekunster. Hun er blant annet kunstnerisk leder og produsent for Elvekopaniet og Bingobar. 

29. januar kl. 19.00: Prosjektplan- et verktøy i forestillingsproduksjon

I dette minikurset får du en liten verktøykasse med praktiske tips og metoder for å bruke prosjektutviklingsfasen til å skape en solid og tydelig ramme for teamet ditt. Vi vil se på hvordan du kan definere klare mål, roller og ansvarsområder, og hvordan du kan legge til rette for effektiv kommunikasjon og samarbeid. Du vil også lære om hvordan du kan etablere en felles visjon og arbeidskultur som motiverer teamet og styrker gjennomføringskraften i prosjektet. Målet er å gi deg verktøyene du trenger for å bygge et trygt og produktivt arbeidsmiljø fra starten av.

Kursholder Andrea Vik er utdannet skuespiller, og arbeider som  frilans scenekunster. Hun er blant annet kunstnerisk leder og produsent for Elvekopaniet og Bingobar. 

5. februar kl. 19.00: Kontraktarbeid og forventningsavklaring

I dette minikurset får du nyttige tips for hvordan du kan inngå gode og tydelige kontrakter når du leier inn profesjonelle til en produksjon. Vi vil gjennomgå hva en kontrakt bør inneholde, som arbeidsoppgaver, tidsrammer, honorar, rettigheter og ansvar. Du vil også få tilgang til en praktisk mal som kan tilpasses deres behov, slik at både dere og de profesjonelle dere engasjerer har en klar og felles forståelse av avtalen. Målet er å sikre en ryddig prosess som legger til rette for et godt samarbeid.

Kursholder er Irene Nordhaug Hansen, daglig leder i HATS. Hun har tidligere arbeidet som frilans produsent.

12. februar kl. 19.00: Publikum og markedsføring

I dette minikurset får du praktiske tips og råd for hvordan du kan jobbe strategisk med å utvikle et publikumsgrunnlag og markedsføre arrangementet ditt. Vi vil se på hvordan du kan identifisere og nå ut til målgruppen din, bruke sosiale medier og andre kanaler effektivt, og skape engasjement rundt arrangementet.

Kursholder er Irene Nordhaug Hansen, daglig leder i HATS. Hun har tidligere arbeidet som frilans produsent.

19. februar kl. 19.00: Tilpasning av manus

I dette minikurset vil vi gjennomgå åndsverkloven og diskutere rettigheter knyttet til bruk og bearbeiding av andres verk. Videre vil vi se på hvordan et ferdig manus kan tilpasses for å møte behovene og forutsetningene til akkurat din gruppe, med fokus på kreativ frihet innenfor lovens rammer.

Info om kursholder kommer 23. januar

26. februar kl. 19.00: Den kreative prosessen

Det fins mange måter å skape en forestilling – også uten et ferdig skrevet manus. Man kan velge et tema – politisk eller sosialt, og man kan velge historier som tangerer spesifikke sosial gruppers sosiokulturelle preferanser, og man kan jobbe utifra biografiske, dokumentariske eller fiksjonelle forutsetninger. Utviklingen av forestillingen til et visningsresultat kan gjøres med forskjellige metoder og fremgangsmåter, og DEVICING er en åpen og demokratisk metode basert på samarbeid og kommunikasjon med felles mål for øye. Vi skal i en liten time se på noen forutsetninger og startpunkt for å starte en slik prosess, og komme innom måter/metoder for å drive forestillingsutviklingen fremover.

Kursholder er Steinar Thorsen, teaterregissør, dramatiker og skusepiller md 30 års fartstid innen teateret. Steinar har de siste ti årene fokusert på inkluderende, medskapende og interaktive metoder for utvikling og visning av teaterprosjekter med et samfunnsrelevant formidlingsgrunnlag, i både inn- og utland. Steinar er ny kunstnerisk leder for Vestlandske Teatersenter fra januar 2025.

5. mars kl. 11.30: Inkludering i tidlig fase – mangfold i alle ledd

 – Info om seminaret og kursholder kommer 13. januar.

5. mars kl. 19.00: Hvordan få satiren inn i revyen?

Satiren er ofte aktuell og kanskje faller den litt lett ut av revyen. Det å sparke riktig har vært en gullerot i revyen gjennom årtider.  Satiren er med på å sprenge grenser og å løfte revy-sjangeren som et viktig talerør. I dette kurset får du gode tips på hvordan satire kan få plass og utvikles i revyteksten.

Kursholder er Jan Fredrik Grøndal Henriksen. Jan Fredrik har i en årrekke jobbet med revy og de siste årene vært primus motor for kurset «Revyekspressen». Han har også vært med  i juryen under NM i revy på Høylandet. 

12. mars kl. 19.00: Fordele roller i en teatergruppe, revy, et show eller en cabaret

Når du har ansvar for å fordele roller i gruppa, har du mange hensyn å ta. I dette miniseminaret  vil du få et analyseverktøy og noen praktiske tips for hvordan du kan gjøre ditt eget arbeid litt lettere.

Informasjon om hvem som medvirker med sine tips kommer etter 15. februar. 

19. mars kl. 11.30: Stemmebruk – hvordan utvikle og trene barn og unges stemmer for scenen

På dette digitale minikurset vil du lære grunnleggende øvelser for å utvikle og trene barn og unges stemmer for scenen. Kjempeviktig for alle som driver med barne- og ungdomsteater. Alle er velkomne på denne uformelle lunsjøkten. Kursholder Elisabeth Dahl forklarer om stemmen og demonstrerer øvelser. Noe kan du prøve ut underveis om du vil, men du kan også se på hvordan det gjøres og prøve ut alt etterpå.

Kursholder er Elisabeth Dahl. Elisabeth er høyskolelektor i Scenekunst ved Høyskolen Kristiania, med emneansvar i Kropp og stemme på BA i Skuespill. Hun er utdannet skuespiller og lærer i Alexanderteknikk, og er også Patsy Rodenburg Associate lærer. En gang for lenge siden var hun elev på dramalinja på Skien vgs. i Telemark.

19. mars kl. 19.00: Opp av stolen og lek

Teaterleker er en artig vei å bygge opp skuespilleren i deg og utvikle gruppa som team. I dette minikurset gjennomgår vi hvordan dere kan lage en plan for øvelsene med gruppa, og du får et skriftlig avtrykk av en rekke teaterleker du kan bruke i gruppa di

Informasjon om hvem som kursholdere kommer innen 1. mars 

26. mars kl. 19.00: Innføring i prosjektbeskrivelse og søknadsskriving

En god prosjektbeskrivelse hjelper deg når søknad til ulike støtteordnigner skal skrives. Kom å få noen triks til å gjøre ditt arbeid litt enklere.

Kursholder er Ida Holthe Lid fra Sprechstunde

2. april kl 19.00: TBA

– mer info kommer

9. april kl 19.00: Sminketips

– mer info kommer