Velkommen til Gamle Bergens torg anno 1860!
Eg e så sint at eg kan sprikke.
Eg e så sint at eg får hikke!
Nokken har tatt min venstre sko!
HVEM HAR TATT MIN VENSTRE SKO? handler om Bergen by og byens beboere. Menneskene vi møter i stykket er historiske, men de levde ikke alle på samme tid. I forestillingen er de imidlertid brakt sammen, fordi de tegner et troverdig og representativt bilde av byens befolkning i den utviklingen som har gjort Bergen til hva den er i dag. Inntil-veggeleker, klappeleker og Bergenssanger fra barna, kjeftingen fra byens madammer, tjenestefolkets gjøren og laden, arbeiderne og overklassen, fattig og rik, fester og drikkeviser fra Madam Felles skjenkested, alt er med og tegner bildet av alle dem som gav liv til byen.
Stig Holmås har skrevet stykket med masse kjærlighet til byen, språket, menneskene og kulturen. Stykket setter spesielle krav til aktører og produsent; vandreteateret foregår ute – med de utfordringer det gir til stemmebruk, dynamikk og scenisk driv. Teksten er skrevet på verseform med enderim, noe som krever mye av skuespillerne. Lek med ord, rim, dialekt – alt er grep som understreker den historiske dimensjonen i stykket, men også til underholdningen, leken og galskapen. Knut Vaage har laget musikken og tilpasset den tidsperiode, sted og tema slik at den kan fremføres av både barn og voksne.
Blant karakterene i HVEM HAR TATT MIN VENSTRE SKO? finner vi kjente bergenspersonligheter som Madam Felle, Baker Martens, Gjest Baardsen og Anne på Landet er også innom for en gjesteopptreden.
Sentralt i stykket står smeden Finnvald (som for øvrig er tipptippoldefaren til forfatterens kone). Han våkner en morgen og savner sin venstre sko som er uforklarlig borte. Han raser over tjuepakket som han mener har stjålet den og legger skylden på alle, enten de er striler, sogndøler eller utlendinger (les: alle som ikke er ”bergensere”!). Mens han raser over fremmedpakket får han leksjoner fra de andre karakterene (i form av motsvar) om hva påvirkning utenfra har hatt å si for Bergens historie både når det gjelder handel så vel som håndverk og kultur.
Vekteren er nærmest en seremonimester i stykket, han er gjennomgangsfigur i forestillingen og drar stykkets handling videre på vandring gjennom museet. Det er vekteren som ønsker publikum velkommen i første scene, som setter rammene for forestillingen og informerer publikum om alt det ”praktiske” ved forflyttningen rundt i museet, og det er han som oppsummerer handlingen på slutten av stykket.
Spillet starter på torget hvor barna leker gamle bergenske barneleker, og de forskjellige rollefigurene og stykkets konflikt blir presentert. Deretter går spillet videre til Paviljongen hvor det utspilles flere tablåer med historiske bilder fra Bergens historie (bybranner m.v.). Det hele avrundes på Frydenlund hvor konflikten rundt den forsvunne skoen får sin løsning.
Hvor ble den av, hvor er den nå?
Skoen som dekket hans hullete tå.
Hvem vil stjele en eneste sko.
Mennesket går jo på to.
HVEM HAR TATT MIN VENSTRE SKO? var det første teaterstykket som ble satt opp i Gamle Bergen Museum. Det ble spilt fire sesonger (2004, 2005, 2007 og 2009), alltid med barn fra VTs Teaterskole for barn og unge, og med Helge Jordal i hovedrollen som smeden Finnvald.
Se Plakat_Hvem har tatt men venstre sko-2009
Prosjektet var et samarbeid mellom Vestlandske Teatersenter og Gamle Bergen Museum.